היי אמא, מה שלומך?
נעים מאוד, אני גל וקנין, דולה לאחר לידה ומדריכת עיסוי תינוקות. אני עוסקת בליווי והדרכת הורים בשנה הראשונה שאחרי הלידה, שמביאה עימה שלל אתגרים, שאלות, וחששות, ועוזרת לכם ההורים לעבור אותה בצורה מיטיבה, תוך פיתוח תחושת מסוגלות וביטחון הורי, קידום היכולת להקשיב לאינטואיציה הפנימית, לשלב אותה עם כלים וידע מקצועי, ולייצר אג'נדה הורית משלכם.
בשנה הראשונה לחייו של התינוק יש הרבה התעסקות סביב התזונה שלו. בין אם זו הנקה, תחליפי מזון, או בהמשך מעבר למוצקים, אחת הדאגות העיקריות של הורים טריים היא שהתינוק יאכל מספיק, ויקבל את כל מה שהוא זקוק לו על מנת לגדול ולהתפתח בצורה מיטיבה.
אבל הזנה היא לא רק מזון. היא מסר רגשי. היא מספקת מענה לצורך של התינוק, שמאפשר לו תחושת ביטחון, ובכך מפנה אותו להתפתחות מיטיבה.
בבתים רבים התזונה מגיעה עם מטען רגשי גדול. הרבה מאיתנו מגיעות עם סיפורי חיים כאלה ואחרים שקשורים באופן ישיר לצורה בה אנחנו תופסות את התזונה, למקום שאנחנו נותנות לה בחיים שלנו, ובהתאם לכך משפיעים גם על המסרים שנעביר (במודע או שלא) לילדינו בהקשר של אוכל.
אז איך אנחנו יכולות לוודא שאנחנו מעבירות לתינוקות שלנו מסרים רגשיים מיטיבים, ולא משליכות עליהם את העבר או התפיסות התזונתיות שלנו?
על ידי הקשבה וכבוד למנגנון הרעב והשובע.
כבר מגיל לידה לתינוקות יש מנגנון רעב ושובע והם מאוד קשובים אליו. איתות לרעב נעשה ע"י הורמונים שרמתם משתנה בדם, ואז המוח מאותת על רעב והתינוק בוכה. התגובה שלנו היא האכלה וכך התינוק לומד שהצורך שלו יכול לקבל מענה.
תינוקות שונים נבדלים זה מזה במעגל הרעב והשובע, ומרגישים אותם בתדירות ותכיפות שונות. לא כל התינוקות זקוקים לאותה כמות מזון ובאותה תדירות. כשאנחנו מנסות להשפיע על הכמויות שתינוק אוכל (למשל, מגדילות פערים בין ארוחות, מאכילות מתוך שינה וכד') אנחנו משבשות את מנגנון הרעב והשובע, שיבוש שילווה אותו להמשך חייו ויכול לבוא לידי ביטוי באכילה רגשית, הפרעות אכילה, בררנות באכילה ועוד.
במקום להתערב במנגנון, עדיף שנאפשר לתינוק להכיר את הגוף שלו, ונאפשר לעצמינו ללמוד את האותות שהוא מסמן לנו. אפשר כמובן להתייחס לנתונים ממחקרים מעודכנים על מנת לקבל תמונה כללית של כמה תינוק אמור לאכול בכל שלב, אבל חשוב תמיד לזכור שהתינוקות שלנו לא קראו את הספר, והצורך שלהם משתנה מאחד לשני.
גם כשהתינוק גדל ועובר לתזונה מבוססת מוצקים בלבד, חשוב להמשיך להקשיב למנגנון הרעב והשובע שלו, ולכבד את בחירותיו לגבי מה, כמה ומתי הוא רוצה לאכול (כמובן במסגרת גבולות הבית, למשל בהקשר של ממתקים, שעות הארוחות וכו').
כמו כן, מומלץ להקפיד על כמה עקרונות מפתח שיבטיחו לנו חוויה חיובית ומיטיבה עם התזונה, ויפחיתו אתגרים בעתיד:
התשובות לשאלות האלה יעזרו לך להבין אם יש סיבה חושית או מוטורית שמפריעה לו לאכול, וכך תדעי לתת מענה נכון או לקבל את העזרה הדרושה לכם.
למידע וכלים נוספים לשנת החיים הראשונה של התינוק, פרטים על תוכניות הליווי האישיות והקבוצתיות שלי, את מוזמנת ליצור איתי קשר דרך העמוד שלי בנבחרת היועצות של שבט אימהות – הצטרפי לערוץ הייעוץ החינמי שלי בווטסאפ, או השאירי פרטים ואצור איתך קשר.
דולה לאחר לידה